Vloerverwarming / -koeling

Welkom in Cruquius handig om te weten

Vloerverwarming/-koeling

De vloerverwarming en vloerkoeling maakt onderdeel uit van de binneninstallatie en is eigendom van de woningeigenaar.

De voorwaarden van Warm Cruquius Amsterdam waaraan de binneninstallatie moet voldoen lees je in de algemene voorwaarden en aansluitvoorwaarden.

  Download hier onze algemene voorwaarden
  Download hier onze aansluitvoorwaarden

Vloerverwarming en vloerkoeling

Vloerverwarming en vloerkoeling is zeer comfortabel omdat de hele vloer egaal verwarmd of gekoeld wordt. De ruimte voelt veel behaaglijker aan dan bijvoorbeeld bij radiator- of luchtsystemen.

Warmte en Koude
We passen de temperatuur van het geleverde verwarmingswater automatisch aan op de buitentemperatuur: hoe kouder het buiten wordt, des te warmer is het water dat we leveren en dat door je vloer kan stromen.
Het verwarmen kan het hele jaar plaatsvinden, ongeacht de buitentemperatuur.

De levering van koeling is mogelijk zodra de WKO-installatie hierop is overgeschakeld.
Dit gebeurt zodra de gemiddelde buitentemperatuur op locatie, van de huidige en de opvolgende dag, boven de 15°C uitkomt.

Zodra de levering van koeling is vrijgegeven, kunnen vertrekken met een temperatuur vanaf 21°C of hoger, gekoeld worden.
De aanvoertemperatuur van de geleverde koeling bedraagt ca. 15°C tot 19°C waarbij een dauwpuntregeling de geleverde temperatuur bepaald om condensvorming op de vloer te voorkomen.
Koeling van de badkamer is niet mogelijk vanuit veiligheidsoverweging.

Ter voorkoming van energievernietiging is er een tijdsbegrenzing in de overschakeling tussen verwarmen of verkoelen in alle vertrekken.
Overschakelen van een verwarmd vertrek naar koelen gaat in werking met een vertraging van 4 uur.
Overschakelen van een gekoeld vertrek naar verwarmen gaat in werking met een vertraging van 2 uur.

Het te behalen temperatuurverschil ten opzichte van de buitentemperatuur is beperkt, maar wordt veelal als comfortabel ervaren omdat verkoeling in alle vertrekken mogelijk is, uitgezonderd badkamers. Je zal hierbij geen hinderlijk geluid en luchtstromen ervaren.

In de leveringscondities kun je lezen welke temperatuur warmte en/of koude wij leveren bij welke buitentemperatuur.

  Download hier onze leveringscondities

Continu systeem

Vloerverwarming en vloerkoeling wordt ook wel een ‘traag systeem’ genoemd: wanneer je de DRIES enkele graden hoger zet, duurt het meerdere uren voordat dit merkbaar is.
Het is daarom beter om vloerverwarming en vloerkoeling te gebruiken als een ‘continu systeem’: eenmaal instellen op de gewenste temperatuur en daarna zorgeloos genieten.

Een constant ingestelde temperatuur is het meest comfortabel. Nachtverlaging met meer dan 2°C wordt sterk afgeraden: er zal meer vermogen nodig zijn dan beschikbaar, om binnen een normale tijdsduur de gewenste temperatuur te behalen. Een nachtverlaging van 1°C resulteert bovendien in lagere stookkosten dan bij 2°C. Het kost meer energie om een afgekoelde vloer weer op te warmen, dan om een vloer op een constante temperatuur te houden. Geen of een maximale nachtverlaging van 1,5°C is ons advies.

Systeem verdeeld in vertrekken

Elk vertrek beschikt over een eigen temperatuursensor. Deze temperatuur kan op de DRIES uitgelezen en naar eigen voorkeur ingesteld worden. De naam en het symbool van elk vertrek kun je naar wens aanpassen.

Standaard toegepaste vertreknamen:
WK – woonkamer (woonkamer/keuken)
BK1/BK2 – badkamer(s)
R3 – (slaap)kamer 1
R4 – (slaap)kamer 2
R5 – (slaap)kamer 3
De algemene ruimtes, zoals gang en toilet, zijn niet zichtbaar en instelbaar op de DRIES.

Minimale temperatuur

De minimaal in te stellen temperatuur bedraagt 15°C. Het instellen van een lagere temperatuur is niet mogelijk. Hiermee wordt voorkomen dat er vorstschade kan ontstaan. Bovendien zorgt dit ervoor, dat je naastgelegen afnemers ook een aangenaam comfort kunnen behalen. Het beperken van de levering, waardoor de temperatuur kan dalen onder de 15°C, is niet toegestaan.

Samenvatting

Voordelen vloerverwarming/-koeling samengevat:

• Overal een gelijkmatige temperatuur.
• Lagere temperaturen waardoor lagere stookkosten.
• Nauwelijks luchtstromen waardoor:
a. Comfortabel klimaat en geen tocht
b. Minder beweging van stofdeeltjes wat vooral voor mensen met Cara, allergische en/of astmatische klachten een groot voordeel is.
c. Geen opgehoopte stofnesten en geen stof ’schroei’ door verbranding van stof aan radiatoren.
• Geen radiatoren waardoor optimale inrichtingsvrijheid.
• Geruisloos en door de lage temperatuur veilig kunnen verwarmen of koelen van uw woning.